Skip to content

هیدرانت

هیدرانت

در صنعت آتش نشانی در حالت کلی دو نوع هیدرانت و یا به عبارت دیگر هایدرانت، وجود دارد ،اول شیرآتش نشانی هیدرانت و دوم اتصال هیدرانت (آداپتور).البته معنی لغت هیدرانت در تبدیل به لغت فارسی به معنی شیرآتش نشانی و یا لوله آبکش میباشد.

شیر هیدرانت آتش نشانی چیست ؟

شیرهیدرانت آتش نشانی چیست ؟

همه ما حتما شیر هیدرانت آتش نشانی در معابر عمومی و پیاده روها و یا فضاهای صنعتی و حیاطهای سوله ها و سایتهای نفت و گاز پتروشیمی که به رنگ های قرمز و یا زرد میباشند را ملاحظه کرده ایم ،این شیرهای ایستاده خیابانی هیدرانت نام دارند و وظیفه این شیرها اطفای حریق و آبرسانی به محل حریق و کنترل و در نهایت خاموش کردن آتش میباشد. شیرهایدرانت خیابانی بر اساس مناطق آب و هوایی به دو دسته هایدرانت خشک Dry Hydrant و همچنین هایدرانت تر Wet Hydrant تقسیم بندی میشونددر پایین قصد داریم هر دو نوع مشخصات شیر هیدرانت خیابانی را بررسی و به اختصار شرح دهیم .
شیرآتش نشانی هیدرانت اساسا از یک فلنچ که روی فلنچ لوله اصلی نصب می شود و یک لوله ایستاده عمودی که اکثرا ۳ الی ۴ اینچ بوده وگاها۶ اینچ بوده و دو خروجی چپ و راست بصورت Tشکل و می تواند یک خروجی از جلو نیز داشته باشد و همچنین کله شیر هایدرانت که می تواند پیچ دار و یا تخت یا عدسی مانند ساخته شود (گاها می تواند کله این شیرها دارای فلنچ خروجی جهت نصب مانیتور نیز باشد که بنابر درخواست کارفرما تولید می گردد. )جنس این شیرها از دو نوع چدن و یا لوله مانیسمان بدون درز است که در کلاسها و کورسهای مختلف می تواند تولید گردد. خروجیهای چپ و راست همچنین جلو بصورت دنده دار بوده که سر آنها شیرهای مخصوص و یا اتصال هیدرانت (آدابتور )بسته می شود.

شیر هیدرانت خشک (Dry Hydrant)

این نوع شیرهای هیدرانت در مناطق سردسیر که امکان یخ زدگی آب در آن مناطق وجود دارد ،نصب و مورد استفاده قرار می گیرند مکانیسم عملکرد این شیرها به گونه ای است که روی سر و یا به اصطلاح گله این شیرها پیچی قار دارد که با آچار مخصوص در مواقع لازم جهت خاموش کردن آتش ،این پیچ چرخیده شده این پیچ در داخل لوله عمودی این شیرها به لوله ای مصل است که با چرخش پیچ لوله هم پیچیده می شود و بعلت اتصال لوله در پایین شیر به یک شیر ،آن شیر یا دریچه را باز کرده و آب تا سطح لوله عمودی که اکثرا ۳ اینچ و یا ۳ اینچ است بالا آمده و به اصطلاح شیر آب دار می شود.
چنانچه این شیر دائما باز باشد هایدرانت دائما آبدار بوده و در مناطق مذکور دچار یخ زدگی شده و این یخ زدگی موجب ترکیدن لوله اصلی هایدرانت شده و نشتی آب بوجود می آید . بنابراین پس از هر مرحله استفاده مجددا پیچ سر هایدرانت خشک را بسته تا شیر و یا دریچه پایین بسته شود سپس دریچه های خروجی را باز میکنیم تا آب تخیه و موجب یخ زدگی نشود .

شیر هیدرانت تر (Wet Hydrant)

این نوع هایدرانتها در مناطق گرمسیر و معتدل که امکان یخ زدگی نزدیک به صفر است مورد استفاده دارد و در واقع این شیر هایدرانت تر حکم آبرسان را اجرا میکند و چنانچه خروجیهای آن باز شود بدون معطلی آب شروع به خروج می کند در واقع لوله ایستاده و اصلی این شیرها دائما آبدار بوده و آب تا سطح آمده دائما بالا می ماند.

اتصال هیدرانت (آدابتور رزوه دار )

اتصال هیدرانت (آدابتور رزوه دار )

اتصال هیدرانت که در بازار به هیدرانت سرشیری و یا هیدرانت ته نازلی نیز معروف است اکثرا از جنس آلومینیوم و یا برنج میباشد هایدرانتهای مذکور تحت استاندارد Storz آلمان تولید شده و بصورت رزوه ای و دنده دار میباشد که بنا به خروجی های مختلف از سایز ۱ اینچ الی ۶ اینچ در صنعت آتش نشانی مورد استفاده قرار می گیرند. در سیستم جعبه آتش نشانی و یا به عبارت دیگر فایر باکس ،این هیدرانت به سردنده خروجی شیر زاویه ای پیچ می شود سپس کوپلینگ سیم پیچی شده به شلنگ را به چرخش تنها ۹۰درجه به هیدرانت قفل می کنیم و به این صورت اتصال شلنگ به شیرداخل جعبه را متصل می سازیم . که مجموع این اتصالات را شیرهیدرانت جعبه آتش نشانی نیز می نامند در سر دیگر شلنگ برزنتی آتش نشانی که بازهم کوپلینگ با استاندارد Storz سیم پیچی شده است را به هیدرانت بسته شده به ته نازل ، با چرخش ۹۰درجه متصل ، و اتصال را بصورت کامل جهت اطفا برقرار می سازیم .
لازم به توضیح است در سر خروجیهای شیرهیدرانت که قبلتر توضیح داده شد می توان شیرهای خروجی بست و بر سر دنده شیرها اتصال هیدرانت را پیچ کرد و همچنین می توان بدون بستن شیرهای خروجی ،مستقیما بر سر دنده های خروجی شیرهای ایستاده هایدرانت ،هیدرانتهای مذکور را پیچ و محکم و آبندی نمود. پس از انجام این مراحل ،هایدرانتهای خیابانی ، جهت اتصال به کوپلینگ شلنگهای برزنتی نیز آماده آبرسانی میباشند.

 

امتیاز شما به این مطلب :
5/5 – (1 امتیاز)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
مطالب مرتبط
نظرات و سولات خود را برای ما بنویسید

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

درخواست پیش فاکتور

لطفا اطلاعات خود را وارد کنید. کارشناسان ما در سریع ترین زمان ممکن پیش فاکتور را برای شما ارسال می کنند.